Home » Schrijven » Persoonlijk » Gouden kooi

Gouden kooi

Helder is de lucht, als ik naar boven kijk. Strak blauw is de hemel. Groene struiken deinen loom mee in het ritme van de wind. Het pad bestaat uit geel zand. Door de droogte veroorzaakt elke voetstap een zandwolkje, dat haastig weggeblazen wordt. Uitgestrekt ligt het landschap voor ons, het pad is kronkelig en verdwijnt in het niets.

Ik houd hem stevig vast, het kleine handje dat in de mijne ligt. Het is zondag en papa leidt op het pad. Hij dribbelt mee en hij babbelt honderduit. Op honderd vragen geef ik antwoord. Hij kijkt naar links, naar rechts, omhoog en omlaag. Zijn handje in de mijne, vallen kan hij niet. Hij loopt waar ik loop, we gaan dezelfde kant op.

Er is verder niemand. Op de top van een glooiing in het landschap blijven we even staan. De wind valt net even weg. Zijn verhaal stokt en het is even helemaal stil. Ik adem heel diep in en voel de zuivere lucht mijn longen binnenstromen. Hij staat naast me en voelt ook de stilte, want met grote ogen staart hij in de verte. Roerloos staan we naast elkaar.

Met een schok is het moment weg. Hij ziet in de verte een konijn en met een wilde schreeuw rent hij de heuvel af, zijn kleine beentjes kunnen het maar net bijhouden. De wind is terug en zijn haar wappert. Uitgelaten sprint hij steeds verder van me weg. Ik ben een beetje bang dat hij valt.

Beneden aan de heuvel houdt hij abrupt in en kijkt om. Hij vindt dat hij opeens toch wel ver weg is, zo zonder papa. Als ik weer bij hem ben drukt hij zijn handje weer stevig in mijn hand en trekt mij verder het pad op.

Ik kijk achterom. De gouden kooi heb ik op de heuvel laten staan. Hij schittert in de zon. Achteloos gooi ik de sleutel weg en kijk opnieuw naar de lucht, die tot aan de horizon hemels blauw is. Mijn ogen tranen wat, en ik geef de schuld aan de zon. Ik kijk weer naar beneden als hij net zijn hoofdje naar mij opheft. De schittering in zijn ogen verlicht mijn diepste kamers. Hij lacht. Ik ook.

Op een dag rent hij zelf het hele pad af, zonder mij. Ik hoop dat het dan net zo onbewolkt is als vandaag. Nou ja, af en toe een wolkje.

image

 

 
 
 
2009.
 
 

Total Page Visits: 32 - Today Page Visits: 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.