KNVB Pupillentrainer

Natuurlijk weet je wel wat voetbal is. De tijd van je eigen plaats in het elfal lijkt nog niet eens zo heel ver weg of je voetbalt zelf nog. Toch krab je jezelf even op het achterhoofd als de vraag vanuit de club komt of je leider van een pupillenelftal wilt worden. Toch even wat anders.

Natuurlijk doe je het. Die jonge gasten en meiden moeten gewoon lekker kunnen voetballen en niemand anders kan de honneurs waarnemen. Dus ga je aan de slag.

Al snel blijkt dat jonge mensen iets bijbrengen over voetbal iets anders is dan zelf opereren in een elftal of als argeloze ouder langs de lijn staan te schreeuwen. Moet je eigenlijk wel veel schreeuwen of juist niet. Praat je over taktiek en elftaltaken met die jonge mensen of sta je met groene laarzen en overjas wekelijks gewoon tussen de ouders te koukleumen langs de lijn? Want natuurlijk is voetbal een spelletje en kun je het benaderen als een leuke middag kasti in het plantsoen. Die jongens en meisjes voetballen wel en de competitie verloopt ook ordentelijk. En als je veel of alles verliest is dat pech. Misschien wel leerzaam.

Toch valt er meer uit te halen. Als je langs de lijn staat met het doel om jonge mensen ook nog iets bij te brengen over voetbal, groepsprocessen en teamgevoel heb je behoefte aan meer inzicht. Dan wil je het graag goed doen. Als je alle tijd optelt die je doorbrengt met die kinderen dan maak je eigenlijk een substantieel onderdeel uit van hun opvoeding, net zoals de oppas of juf.

Tijdens de cursus Pupillentrainer van de KNVB blijkt snel dat voetballen meer is dan een groep kinderen achter de bal. Je leert bijvoorbeeld dat je hele jonge kinderen alleen maar lekker met de bal bezig moet laten zijn en je, hoe ouder ze worden, ze steeds meer kunt laten wennen aan teampositie en teamtaken.

Maar bovenal hou je vast dat voetbal plezier is. Meer dan schreeuwen langs de lijn door trainer en ouders en boos worden op de scheids. Kinderen train en coach je vanuit positiviteit, met heel veel aandacht voor wat in aanleg al goed aanwezig is. Maar ook mag je best wat van ze verwachten. Een mooi uitgangspunt voor de rest van de opvoeding, eigenlijk.

En de tactiek? Natuurlijk komt die aan bod. Knip de structuur van voetbal op in kleinere stukken (aanvallen: opbouwen en scoren en verdedigen: storen en voorkomen van doelpunten) en werk trainingen voetbal-echt uit. ‘Lees’ wat er in een wedstrijd gebeurt en oefen daar dan weer op. Het geeft prachtig inzicht.

Acht bijeenkomsten, pittige opdrachten. Aandacht voor leeftijdskenmerken, gedrag, ouders, structuur, taktiek, teveel om op te noemen. Een aanrader voor iedereen die elftalleider is of (liever nog) trainer-coach.

En dan een diploma. Als einde? Nee, als begin. Kampioenen hoeven ze echt niet allemaal te worden. Maar wat zou het mooi zijn als ze goede voetballers worden en jij daar een behoorlijk steentje aan bij hebt kunnen dragen.

 

Hier meer info

 
 
image-4
 
Gepubliceerd op Tweenul.nl