Teamwerk zonder boekjes

Boeken staan er vol van. Verhandelingen over teamwerk, leiderschapsstijlen en krachten in organisaties, die leiden tot goede prestaties.

Gelukkig. Op deze manier wordt de stroming gevoed die af wil van de blauwe wereld met mannelijk leiderschapsgeweld, waarin targets, individualiteit, bullying omgangsvormen en dominantie de boventoon voeren.

Maar soms hebben we die boeken niet nodig. Ik was eens te gast in een grote onderwijsinstelling, om een grote technische verandering te begeleiden. Het supportteam, dat mensen hielp op de werkvloer, bleek echter wat te klein. Ik kwam op het idee om een dertigtal studenten te werven, om zo het supportteam krachtig te versterken.

Ze waren er zomaar. De verdienste per uur bleek voor velen aantrekkelijk. Extrinsieke motivatie volgens het boekje.
Dacht ik.

Het team kreeg een training over de technische verandering, zodat ze mensen in de organisatie op weg konden helpen. Mensen van mijn bedrijf en studenten door elkaar, in een luchtige, open sfeer. Met een coördinator, en mijzelf als projectmanager. In de groep. Niet ervoor.

Al na een paar dagen barstte de groep van energie, ondanks de lange dagen. In de drie weken dat we bezig waren groeide het team tot grote hoogte. Mensen zochten elkaar op, wisselden onderling informatie uit en hielpen elkaar spontaan met moeilijke vragen of mensen met weerstand, die nu eenmaal overal zijn. De stemming was positief en we uitten gewoon waardering naar elkaar. Er werd gelachen. Er werd trouwens ook wel eens gehuild. Gedeelde ups en downs. We begonnen we de dag gezamenlijk en sloten die ook zo af.

Het team bevroeg de coördinator en mijzelf op volle kracht. We werden eigenlijk door het team ingezet op plaatsen waar ze er niet uitkwamen. In dienst van de groep, en de groep niet in dienst van ons. Natuurlijk deden we ook echte leidinggevende dingen. Planning, coördinatie met de klant, het vergaderen; die dingen.

Wat een kracht. Wat een energie. Zonder boeken. Zonder methode. Zonder gezag. Zonder bullying. Met een mix van mensen uit het bedrijfsleven en studenten van een onderwijsinstelling. Allemaal mensen die zich persoonlijk verantwoordelijk voelden, en die verantwoordelijkheid namen, met de wil er iets goeds van te maken. Op het eind gingen we samen eten en samen naar de kroeg en viel het afscheid bijna nog zwaar.

Het kán blijkbaar ‘gewoon.’ Met de goede mentaliteit en de goede omstandigheden. Ik werk bij een goed bedrijf en de studenten deden een opleiding bij een instelling die het goede naar boven haalt. Toch huiverde ik bij de verbazing dat het zo goed ging, omdat het zo vaak ook niet goed gaat en dat veel vaker wel zou kunnen, omdat de oplossing vaak niet zo heel ingewikkeld is en succes vaak voortkomt uit mensen.

Zomaar een voorbeeld uit de praktijk, waarin ego’s niet de boventoon voerden maar de onderstroom. Een teamprestatie neerzetten met louter individualisten is schier onmogelijk, voetballers weten dat allang. De eenling met een claim als enige kennishouder en met de macht over groep is een gedrocht uit de vorige eeuw. Het inspireren en het aanspreken van krachten en intrinsieke motivatie stimuleert de hele groep en houdt de sfeer goed.

Prettige projecten gewenst.

 
image71-1024x506
 

Gepubliceerd op lerendeleiders.nl