Home » Werken » Veranderingen » Verhalen gaan over vroeger?

Verhalen gaan over vroeger?

Eens per zoveel tijd gaat de telefoon. Het is de heer Swets, verkerend ergens achterin zijn achtste decennium. Maar nog goed bij de tijd, zoals enkelen menen. Eens hoor, sommige tachtigers zijn kras, waar zestigers al verzinken in gedachten die zich in de reminiscentiebult bevinden.

De heer Swets heeft de oorlog meegemaakt. Zo tegen 4 en 5 mei is dat voor de heer Swets eigenlijk het onderwerp waarvoor ik langs moet komen, hoewel niet als zodanig expliciet vermeld. Nog maar net heb ik het tweede kaakje in de koffie gedoopt of de eerste verhalen komen los.

Als ik naar huis rijd ben ik bedroefd. Door het verhaal van de heer Swets is de oorlog gaan leven, was ik er een beetje bij. Maar ik voel ook de generatiekloof.

batavieren22Wordt er eigenlijk nog wel verteld aan elkaar? Oma kon mooi vertellen over vroeger, en als je vader over zijn diensttijd begon wist je dat de verhalen tot middernacht aan zouden houden. Geschiedenisleraar Van Hees vertelde in zijn lessen, waardoor het leek of je er zelf bij was en je zelf de Batavier was die de Romein keelde.

Zelf hadden de heer Swets, oma, je vader en Van Hees dit vertellen ook weer geleerd van hun ouders en leraren. Ga je heel ver terug, dan merk je dat vertellen vanaf het begin dat er mensen waren natuurlijk al erg in de mode was. Feitelijk was het zelfs de enige informatieoverdracht die er was. Verhalen van generatie op generatie, van fabels tot legendes en levenswijsheden, basis voor cultuur.

Van de Batavieren, de oorlog en Van Hees is het maar een kleine stap naar het bedrijf. Wat een onzin, hoor ik u denken, maar als je een bedrijf ziet als een op zichzelf staande cultuur is het eigenlijk niet zo raar dat je binnen die microcultuur ook de nodige verhalen mag verwachten.

Gaan verhalen nu om een beeld van vroeger dan, van vellen op de melk, de postbode die ook badmeester was, of de baas die een sigaar weggaf op Aswoensdag? Nee, natuurlijk niet. Slechts terugkijken is voor melancholische zielen. Maar vooruit rennen zonder doel of identiteit is voor doodlopers. Bovendien is het binnen de psychologie een bekend verschijnsel dat je geheugen verschillende ervaringen kadert in een verhaal, in een poging iets te begrijpen en te onthouden.

change31Bedrijven hebben verhalen over waar het mis ging, maar vooral ook verhalen over waar het goed ging. Appreciative Inquiry middels verhalen; haal het goede naar boven en bouw daar op voort. Verhalen die aanzetten tot actie, wie je bent, waar je heen wilt. Als bedrijf wil je weten waar je al goed in bent, wat de mensen motiveert, wat er leeft onder de bevolking van je lokale cultuur. Hoe je verandert, maar mét draagvlak en samenwerking. Maar ook hoe je je marktaandeel versterkt. Verhalen brengen de drivers binnen een organisatie naar boven, zo ontwikkel je visie.

De heer Swets en Van Hees beheersen het nog. Het vertellen van verhalen. Storytelling, is de term hiervoor. Een managementtool die schijnbaar ondergesneeuwd leek door nieuwere vormen van communicatie. Gelukkig zien steeds meer bedrijven de meerwaarde van storytelling als succesfactor.

Vertel uw verhaal. Zo de moeite waard.

 

Total Page Visits: 51 - Today Page Visits: 2